20 Fakta Solat Nabi Yang Anda Perlu Tahu

Menambah nilai Solat dengan mendalami beberapa sunnah-sunnah bacaan dan amalan. Serta senario solat berkaitan musafir dan sakit.

   Watch Promo
 

Menambah pahala solat


Sesi ini dapat meningkatkan motivasi peserta agar dapat mendirikan solat dengan lebih sempurna seindah solat Nabi. Serta mengamalkan doa-doa bersumber dari riwayat yang sahih sebagai tambahan dari doa-doa dan zikrullah yang biasa kita amalkan.

 

Mendalami hujjah & menghargai perbezaan


Peserta akan didedahkan asal hujjah sesuatu amalan dan bacaan solat yang dilakukan agar dapat menimbulkan lebih kefahaman selain membantu untuk lebih menghargai perbezaan solat antara kita.

“Alhamdulillah Ustadz. The content is clear with the various explanations & Dalil. Good for our masyarakat to appreciate our Solat taught by our Ulama’ since young.

Good also to see the additional bacaan to supplement the basic bacaan. I like the way you put conversations so people can better relate…”

– Fazlur Rahman Bin Kamsani

 

Mengetahui senario unik solat


​Membantu peserta mengetahui solat dalam senario tertentu seperti solat dalam kenderaan ketika musafir, solat dalam keadaan sakit, sentiasa berhadas dan tidak sempurna, atau bagi mereka yang mempunyai masalah was-was dalam solat dan sebagainya.

With this explanation, our solat will be a conscious effort rather than going through the motion only and we will be doing what our Prophet did in his submission to Allah. Bi iznillah.”

– Muhd Ashraf
 

Kursus ini adalah adaptasi lanjutan dari hasil penulisan Ustaz Mohd Yusri Yubhi yang berjudul
"Seindah Solat Nabi".

Instructor


Mohd Yusri Yubhi Md Yusoff
Mohd Yusri Yubhi Md Yusoff

Beliau merupakan lulusan sarjana muda Usuluddin dengan pengkhususan dalam bidang Hadis di Universiti Al-Azhar, Mesir.

Pernah bertugas sebagai Imam Eksekutif di Masjid Al-Falah. Semasa bertugas di sana, beliau sempat menamatkan pengajian Sarjana Usuluddin dalam bidang Hadis di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya di Kuala Lumpur pada tahun 2008 dengan disertasi bertajuk: "Kefahaman & Pengamalan Solat Berdasarkan Sunnah Rasulullah: Satu Kajian Di Kalangan Masyarakat Islam Singapura.

Tajuk disertasi yang sama kemudian diadaptasikan menjadi sebuah buku motivasi bagi memberi nilai tambah dalam solat bertajuk 'Seindah Solat Nabi'.

Selepas selama 10 tahun bertugas di masjid, beliau kemudiannya berkhidmat sebagai pegawai di Pejabat Mufti, Muis sebelum menjawat tugasannya sekarang sebagai Pengarah Eksekutif di Pergas sejak tahun 2013.


Frequently Asked Questions


Saya tak pandai solat boleh saya ikut?
Bengkel ini lebih kearah mengulangkaji, atau menambah nilai solat yang kita sudah amalkan. Kami sarankan anda boleh mengikuti "Kursus online Solat bagi Dewasa" di lelaman kami.
Saya tidak ada credit card. Bagaimana?
Anda boleh membuat pembayaran secara iBanking ke account POSB savings 010-49800-7. Sejurus selepas itu, sila notis kepada Shahib (92270244).
Siapakah patut saya hubungi jika ada pertanyaan?
Anda boleh hubungi / whatsapp (1) Shahib Amin dengan talian 9227 0244 atau (2) Ustaz Hidayat Ismail ditalian 8613 2794. Anda juga digalakkan untuk email [email protected]

Let's revisit Islamic knowledge today“Penjelasan ustaz saya suka sebab sangat detailed! tak membosankan. Aturan dia senang nak faham, sangat clean & neat! Jom nilai tambahkan solat kita!

– Nur Humairah