Kenal Huruf: Asas Kursus Tajwid

Menyebut huruf Al-Quran seperti mana disebut oleh Rasulullah saw. Ia merupakan kompilasi kesemua 4 modul Tajwid

Apakah yang akan anda pelajari?

Kursus menghalusi sebutan huruf Al-Quran ini mengandungi 3 modul penting diantaranya memperkenalkan makhraj huruf iaitu asal tempat keluar huruf dan sifat huruf iaitu memastikan kaedah bunyi huruf tersebut sesuai dengan sifat yang disusun oleh para Imam Al-Quran.

Kursus yang lebih kearah mengulangkaji cara sebutan huruf Al-Quran dengan tepat dan mudah difahami. Selaras dengan tradisi pembelajaran tajwid tetapi lebih visual.

Kursus ini mempunyai lebih dari 20 video pendek dimana kita membahagikan agar setiap dari pelajar dapat memahami ilmu tersebut satu demi satu. Kita akan membongkar cara sebutan dari Alif hingga Ya secara detail.

Kursus ini lebih jimat dari segi kos dibanding jika kita beli kursus secara individu atau membayar bulanan kelas pengajian di luar.

Apa kata mereka?
"Mempelajari Al-Quran melalui Syukran memberi nafas baru bagi generasi siber hari ini, sekaligus menggalakkan budaya membaca dalam usaha melahirkan masyarakat celik Al-Quran…"
– Remy Mahzam, Zamil bersekutu, NTU.


Instructor


Hidayat Ismail
Hidayat Ismail

Ustaz Hidayat Ismail Islam holds a bachelor in education from Ummul Qura' University, Makkah. He is currently the head of Islamic education at Syukran.com and is also active in missionary work in mosques all over the country. He is one of the lecturer at Az-Zuhri Institution and a former student of Madrasah Aljunied where he once studied specifically with Ustaz Afandi Ahmad.

Email: [email protected]


“Its easy to understand and the best part is, pay for the course without any expiry date, own time own target to catch up session. So what's our excuse if we say busy with commitments and you don't have time to learn? Spread the love. ❤ :)."

— Munawwarah Mustafa, Singapore

Courses Included with PurchaseTajwid 1: Pengenalan ilmu Tajwid
Memperkenalkan maksud dan kepentingan mempelajari Tajwid. Serta hukum dan hikmah membaca bismillah.
Hidayat Ismail
FREE
Tajwid 2: Makhraj Huruf
Memperkenalkan maksud Makhraj huruf dan dari manakah tempat keluarnya setiap huruf dari alif hingga ya
Hidayat Ismail
FREE
Tajwid 3: Sifat setiap huruf
Berkenalan dengan 17 sifat huruf yang telah dibincangkan oleh Imam Al-Jazari secara mendalam berserta contoh pembacaan huruf
Hidayat Ismail
FREE
Tajwid 4: Sebutan Alif Lam Qomariyah & Shamsiyah
Terdapat dua jenis sebutan Alif & Lam di dalam Al-Quran. Apakah perbezaannya?
Hidayat Ismail
FREE

Original Price: $0


“Alhamdulillah, saya serta keluarga/rakan-rakan telah perolehi banyak manfaat melalui video-video Syukran.com. Antara video yang kami subscribe adalah Sifat & Makhraj Huruf, Hukum Nun Sakinah & Tanwin, dsb. Tidak dinafikan, pembelajaran melalui video yang dapat ditonton pada bila-bila masa sahaja amat memudahkan bagi kami yang agak sibuk dengan hal-hal urusan harian lain, tetapi masih berkeinginan untuk belajar. Penerangan yang jelas dari para asatizah dan animasi video yang menarik & mudah difahami juga membuatkan pembelajaran lebih mudah.”

Adilah Samad, Singapura

Frequently Asked Questions


Berapa lamakah saya mempunyai ekses terhadap kursus ini?
Selepas anda menekan butang “Enroll” anda mempunyai ekses terhadap kursus ini pada bila-bila masa tanpa batasan waktu. Anda juga boleh mempelajari melalui komputer, talifon bijak dan di mana sahaja selagi mana anda mempunyai talian internet.
Bilakah kursus ini akan bermula dan berakhir?
Kursus ini bermula sejurus selepas anda menekan butang “Enroll” dan ia tidak akan berakhir. Ia merupakan “self-paced online course” iaitu mengikut kadar keselesaan anda.
Bagaimanakah cara untuk menghubungi Syukran jika terdapat soalan-soalan lanjut?
Anda boleh hubungi saudara Shahib melalui email di [email protected] atau mesej dan whatsapp di 92270244.
Apakah mata wang utama yang digunakan didalam pembelian kursus ini?
Buat masa ini kami menggunakan mata wang USD untuk memudahkan proses bagi negara-negara lain. InsyaAllah pada masa akan datang kami akan sertakan mata wang seperti Ringgit Malaysia, Singapore dolar dan Brunei dolar sebagai pemilihan proses pembayaran.
Apakah mata wang utama yang digunakan didalam pembelian kursus ini?
Kami menggunakan mata wang Singapore dolar.

“Sebelum saya subscribe video tersebut, saya amat lemah dalam sebutan Makhraj juga hukum-hukum tajwid. Sepanjang saya mengikut video ini tanpa jemu dan berlatih hari2 alhamdulilah sebutan makhraj saya bertambah baik. Bagusnya tentang Syukran.com videonya amat simple dengan penerangan yang jelas dan mudah difahami oleh setiap yang menuntunnya.

- Mislehah Binti Juki, Kuala Lumpur

Let's revisit Islamic knowledge today