Solat Musafir

Tata-cara menjaga Ibadah serta mengetahui Solat Jama', Qasar & kaedah Solat dalam kapal terbang agar pelayaran anda mendapat redhaNya.

   Watch Promo

"Kadang kita apabila keluar belayar atau makan angin, pasti hadapi dillema dalam masalah Solat. Kadang rasa seperti apabila naik kapal terbang segala tanggung-jawab Ibadah gugur. Tetapi hakikatnya tidak. Ustaz tunjukkan bahawa Solat tetap perlu dilaksanakan walaupun berada di udara. Dan beberapa kemusykilan tentang bila boleh Solat Qasar dan Jama' yang saya faham sekarang."

- Nur Khairuzah, Peserta Syukran.com. Jururawat SGH

 

Mengapa perlu mempelajari Solat Musafir?

Diantara kemusykilan agama yang sering didengari adalah,

1. Perlu ke Solat dalam Kapal Terbang?

2. Bagaimana dengan kiblat?

3. Bila jangka masa yang dibenarkan untuk kita pendekkan (Qasar) Solat dari 4 rakaat hingga 2 rakaat?

4. Apakah perbezaan status Musafir dan Mukim?

Dan banyak lagi persoalan-persoalan yang dijawab oleh Ustaz Ma'az Sallim dalam kursus online ini.

Instructor


Maaz Sallim
Maaz Sallim

Ustaz Muhammad Ma'az Sallim is the Executive Imam of Al-Taqua Mosque and Solemnizer (Naib Kadi) in the Registry of Muslim Marriages (ROMM).

Ustaz Muhammad Ma'az has experience in teaching Islam at various reputable institutions, such as PERGAS and Darul Arqam. In 2013, he was among the 16 Asatizah who were selected to participate in program for 1 month in Egypt, obtaining a Certificate in Science of Fatwa Formulation awarded by the prestigious Fatwa Institution in Egypt.

He receives his early formal education at Madrasah Aljunied Al-Islamiah and obtained a Bachelor's degree in Islamic Law in Cairo. In 2011, he then obtained a Master's Degree in International Islamic University Malaysia (IIUM) majoring in Islamic Revealed Knowledge and Heritage, and specializing in Fiqh & Usul al-Fiqh.


 

Objektif kursus Solat Musafir

Mungkin kita berfikiran bahawa segala fardhu 'ain yang kita pelajari dahulu sudah mencukupi untuk memandu perjalanan Ibadah.

Hakikatnya Ilmu Fiqh ini luas, lebih lagi Fiqh yang berkaitan kondisi-kondisi tertentu. Sebagai contoh jika kita amati ketika Solat Jumaat, orang mengambil wudhu dengan air yang banyak sehingga kita sangkakan mengambil wudhu hanya memerlukan air paip yang mengalir deras. Kita tidak akan jumpa air paip didalam Kapal Terbang. Bagaimana ingin Solat?

"Bagusnya tentang Syukran.com videonya amat simple dengan penerangan yang jelas dan mudah difahami oleh setiap yang menontonnya."

Misliha Juki, Peserta Syukran.com, Kuala Lumpur

Course Curriculum 

Ibadah terjaga walau dimana anda berada

Secara rumusan kursus ini akan mengajar anda pecahan-pecahan penting yang anda sudah tahu dari pembelajaran dahulu, tetapi bagaimana untuk aplikasi pada situasi-situasi tertentu. Kursus ini lebih kepada praktikal dan isu-isu berkonsep realiti "real-life issues". Supaya ibadah terjaga walau dimana anda berada.

Frequently Asked Questions


Bilakah kursus ini akan bermula dan berakhir?
Sejurus selepas anda membeli dan menekan butang “Enroll” ia tidak akan berakhir. Ia merupakan “self-paced online course” iaitu mengikut kadar keselesaan anda.
Bagaimana cara mendaftar dan membeli kursus ini?
Untuk mendaftar anda boleh melihat video ini. Sila ke lelaman ini http://syukran.com/pages/cara-membeli atau hubungi Shahib di 92270244
Bagaimana jika saya tidak berpuas hati dengan kursus ini?
Kita cuba sedaya upaya untuk membuat anda berpuas hati. Tetapi kita juga tidak menghalang anda jika anda merasa sedemikian. Kita akan memulangkan pembelian anda pada 30 hari yang pertama (full refund).
Berapa lamakah saya mempunyai ekses terhadap kursus ini?

Bagi kursus online atau rakaman video ini anda mempunyai ekses terhadap kursus ini pada bila-bila masa tanpa batasan waktu. Anda juga boleh mempelajari melalui komputer, talifon bijak dan di mana sahaja selagi mana anda mempunyai talian internet.

Bagaimanakah cara untuk menghubungi Syukran?

Hubungi saudara Shahib melalui email di [email protected] atau mesej dan whatsapp di 92270244

Let's revisit Islamic knowledge today